İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa “Sıfır Atık Projesi”ni En Hızlı Uygulayan Devlet Üniversitesi Oldu

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ konusundaki yükümlülüklerini İstanbul’da en hızlı ve eksiksiz şekilde tamamlayan ve uygulamaya koyan ilk devlet üniversitesi oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması amacıyla başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kısa süre önce tüm kamu kurumlarında uygulamaya konuldu.  Bakanlık, projeye dahil olan her kurumdan 4 aşamadan oluşan bir prosedürü yerine getirmelerini talep etmektedir.

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa, İstanbul Valiliği ile yaptığı protokol kapsamında çevreye olan yüksek hassasiyeti ve görev bilinciyle üç ay gibi kısa bir zamanda prosedürün tüm aşamalarını tamamlamış ve 15 Nisan itibari ile üniversitemizin tüm yerleşkelerinde sıfır atık uygulamasına geçilmiştir.

İÜC Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Sıfır Atık Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Armağan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İÜC Avcılar Yerleşkesine ait veri girdisinin tamamlanmış olduğunu belirterek, diğer yerleşkeler için girdi işlemlerinin devam ettiğini bildirdi. Prof. Dr. Bülent Armağan, “Tüm ön aşamaların tamamlandığı bilgisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’ne iletilmiş olup, “Sıfır Atık Sistemine Geçilmiştir” belgesi için yetkililerin denetimi beklenmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Armağan, projenin prosedür aşamalarının Başak Geri Dönüşüm firması sponsorluğunda gerçekleştirildiğini, firmanın süreçlere iş gücü ve ekonomik olarak katkıda bulunduğunu, dönüşüm kumbaralarının ve afişlerin tedariğinin sağlanması ve düzenlenmesi görevini üstlendiğini belirtti.

Konuşmasında proje kapsamında Üniversitenin tüm birimlerinin yöneticilerine, Mühendislik Fakültesi’nin 450 öğretim elemanına, idari personele ve temizlik elemanlarına eğitim verildiği bilgisini paylaşan ve diğer fakültelerde de eğitim sürecinin devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Armağan, yapılan çalışmaların denetimi ve proje sürecinde aksaklık ihtimallerinin giderilmesi amacıyla, fakülte ve yerleşkelere düzenli ziyaretler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Bülent Armağan, İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa’nın, İstanbul Valiliği ile imzalanan protokol kapsamında İstanbul genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarına gönüllülük usulüyle eğitim vereceğini belirterek, “Bu kapsamda öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan ve 150 kişiyi aşan gönüllü ekibe gerekli eğitim verilmiştir. Dolayısıyla İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Sıfır Atık protokolünün İstanbul’da ve Üniversite genelinde uygulanması için destek verilmesi şeklinde iki proje yürütmektedir.  İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa geri dönüşüm atıklarına ek olarak, piller ile fakültelerde üretilen tıbbi ve tehlikeli atıkların Sıfır Atık Protokolü kapsamına alınması için yönetim şeması da hazırlamaktadır.

Ayrıca Sıfır Atık Projesi’nin alt yapısı kullanılarak,  İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’ya ait tüm yerleşkelerin “Yeşil Kampüs” olması için proje çalışması yapılmaktadır.  Bu proje kapsamında rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi tesisi içeren Avcılar yerleşkesinde atık su arıtma sisteminin yapılması üzerine çalışmalar da sürdürülmektedir.” şeklinde konuştu.

Röportaj-Fotoğraf : Gamze Karakaş Sucuka, Merve Gökalan

Haber : Suzan Çiçek

Orman Fakültesi Öğrencileri Teknik Gezi Düzenledi

2. Siber Güvenlik Bayrağı Yakala Yarışması'nda (CTF) Ödüller Sahiplerini Buldu