Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü’nde Sergi Açılışı ve “Dönem Biterken” Etkinliği Gerçekleşti

Ressam Asiye Yavuz ve Ressam Berkant Karabulut’un hazırladığı ve 26 tablodan oluşan “Geleneksel Türk Minyatür Sanatı Sergisi” düzenlenen törenle açıldı.

4 Aralık tarihinde Büyükçekmece Yerleşkesi’nde bulunan Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü binasında gerçekleştirilen sergi açılış törenine İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hasret Yardibi, Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Kaşıkçı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül’ün yanı sıra, öğretim üyeleri, enstitü öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Geleneksel Türk sanatları alanında eserler veren iki sanatçının tezhip sanatına ilişkin 26 adet tablosunun yer aldığı sergi davetlilerden büyük beğeni topladı. Sergi açılışı sonrası Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü personeli ve öğrencileri tarafından hazırlanan “dönem biterken” isimli programa geçildi. Enstitü binasında yer alan konferans salonunda yapılan ve enstitü öğrencilerine motivasyon olması amacıyla düzenlenen etkinlikte Enstitü tanıtım filmi gösteriminin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Enstitü Müdürü Faruk Aşıcıoğlu; etkinliğin, Büyükçekmece Yerleşkesi’nde gerçekleştirdikleri ilk etkinlik olması sebebiyle önemli olduğunu belirterek, etkinliğe katılan davetlilere teşekkür etti. Konuşmasında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Aşıcıoğlu şu bilgilere yer verdi: “Enstitümüz, Avrupa Birliği üyesi ve aday üyesi ülkelerin dahil olabildiği bir birlik olan polis kriminal, jandarma kriminal ve Adalet Bakanlığı’na bağlı laboratuvarlardan oluşan Avrupa Adli Bilimler Ağı’nın üyesidir. Bu birliğe üye olan 63 laboratuvar arasında bizimle birlikte sadece 3 eğitim kurumu var. Diğer üyeler yalnızca laboratuvar olarak hizmet verirken; enstitümüzle birlikte bu 3 kurum aynı zamanda lisansüstü eğitim de vermektedir. Dolayısı ile enstitü olarak benzersiz bir yapımız var.

Adli tıp ve adli bilimler alanının artan popülaritesi ile birlikte bu alanda çalışma yapan çok fazla sayıda enstitü hizmete girmiş olsa da, enstitümüz adli tıp ve adli bilimler alanında çalışmalar yapan ilk ve kapasite anlamında tek enstitü konumundadır. Eğitim ilk önceliğimiz olsa da, biz sadece eğitim vermiyoruz; aynı zamanda ciddi anlamda rutin hizmetlerimiz de var. Fen bilimleri ve tıp bilimleri alanında; hekim hataları, maluliyet dosyaları, adli belge inceleme ve sahtecilik alanında Türkiye’deki en iyi laboratuvarız. Özellikle Yargıtay dosyaları, bir kez de tarafımızdan incelenmesi için, son danışma mercii olarak enstitümüze gönderilmektedir. Velayet, vesayet davalarında bilirkişilik, adli psikoloji konularında bilirkişilik, fen bilimlerinde DNA analizleri gibi analizler enstitümüzde sıklıkla gerçekleştirilmektedir. Enstitümüzde ayrıca AR-GE çalışmaları da yoğun olarak yapılmaktadır. Çok yakın zamanda ticari potansiyeli de olan TÜBİTAK projelerimizin de lansmanı yapılacaktır. Bunun dışında İstanbul Kalkınma Ajansı Projelerimiz de hocalarımız tarafından yürütülmektedir.”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bilgin ise etkinlikte emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, enstitünün isminin yakın zamanda Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü olarak değiştirildiğine atıfta bulunarak, Üniversite yönetimi olarak bu kararın çok yerinde bir karar olduğunu düşündüklerini belirterek; “Enstitümüzde sadece Tıp Bilimleri alanında değil; aynı zamanda Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarında da çok sayıda araştırma ve adli vaka incelemesinin yapıldığını da biliyoruz. Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü’nün bu önemli ve değerli çalışmalarının gelecekte de artarak devam edeceğine inanıyorum. Açılışını yaptığımız Geleneksel Türk Minyatür Sanatı Sergisi ve sonrasında enstitü çalışanları ve öğrencileri tarafından organize edilen “Dönem Biterken” etkinliğinin, enstitümüzün yaptığı değerli bilimsel çalışmalar yanında, sosyal anlamda birliktelik ve kurum aidiyeti konusunda çok değerli olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın moral motivasyonu açısından önemli buluyorum. Bu gibi sosyal aktiviteler diğer fakülte, yüksekokul ve enstitülerimize de örnek olmalı. Enstitü Müdürümüz Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu hocamız başta olmak üzere; etkinlikte emeği geçen tüm enstitü personeli ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Etkinlik müzik dinletileri ile devam etti. Sahneye ilk olarak, üniversitemizin 2019-2020 öğretim yılı Akademik Açılış Töreninde de sahne alan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Müzik Kulübü çıktı. Kulüp üyeleri performanslarıyla davetlilere keyifli anlar yaşattılar. Müzik Kulübünün performansı sonrası sahne alan Adli Tıp Anabilim Dalı’ndan Uzm. Dr. Seçkin Özyayla, seslendirdiği İspanyolca eserlerle dinleyenlerin beğenisini kazandı.

Haber: Hasan Yaman

Fotoğraf: Gürkan Berk Tırpan

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda “Cerebral Palsy Farkındalık Semineri” Düzenlendi

Sağlık Bilimleri Fakültesi Geleneksel "Beyaz Önlük Giydirme Töreni" Gerçekleştirildi