Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Kuruluş Tarihi 1827 Olarak Düzeltildi

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa 4 Temmuz tarihinde yapılan senato toplantısında görüşülerek kabul edilen karar ile 1967 olarak bilinen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kuruluş tarihi 1827 olarak düzeltildi.

İÜC Bahçeköy Yerleşkesi'nde bulunan Orman Fakültesi'nde yapılan senato toplantısının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, üniversite açısından çok önemli bir kararın alındığını vurguladı. Rektör Prof. Dr. Aydın, "Bu güncelleme işlemi bilim adamlarının, tarihçilerin bu konuyla ilgili uzman görüşleri alınarak, senatomuza yapılan bir başvuru neticesinde oldu. Bu veriler ışığında Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıç tarihi olan 1827 yılı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin kuruluş tarihi olarak düzeltildi. Fakültemizin logosunda da değişiklik yapılarak senatoda oylandı ve oy birliğiyle kabul edildi." dedi.

Düzeltilen kuruluş tarihinin uluslararası platformlarda üniversiteye güç vereceğini belirten Aydın, "Yurt dışında da fakültemizi temsil ettiğimiz zaman bu gerçek geçmişimizle temsil edilmiş olmak, geçmiş tarihin bir mirasçısı olduğumuzun görünmesi anlamında da büyük önem taşımaktadır. Bu noktada fakültenin tüm öğretim üyeleri, tüm ekibi, burada ciddi bir motivasyon da kazanmış oldu. Gerçek tarihleriyle yüzleşmek ve bu tarihin mirasçısı olduğunu bilmek fakülteye de artı bir değer katmış oldu." diye konuştu.

-"Dünyanın İlk 100 Üniversitesi Arasına Girmeyi Hedefliyoruz"

Aydın, 4 yıl içerisinde dünyanın 100 üniversitesi arasına girmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bunun için tüm altyapımız var. Şu an İstanbul'daki ilk ve tek Orman Fakültesi üniversitemiz bünyesinde. Veteriner Fakültesi, İstanbul'daki tek veteriner fakültesi ve çok önemli bir noktada. Veteriner Fakültesi hastanemiz, içerisinde MR'ı, tomografisiyle hizmet veren ve dünyanın saygın yayın organlarında da haber olmuş, bilinen bir fakülte. Aynı zamanda Florence Nightingale Hemşirelik Fakültemiz şu anda Türkiye'deki hemşireliğin başlangıcı olan bir fakültemiz. Bu fakültelerimiz Türkiye'nin kendi alanlarında öncü fakülteleri . Bu güçle biz çok hızlı bir şekilde, 4 yıl içerisinde 2023 hedefimiz olarak bunu planlıyoruz, ilk 100 üniversite içerisine girmeyi planlıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için gerekli tüm çalışmaları ekip olarak yapıyoruz."

-"Kanıtlarıyla Ortaya Konularak Kabul Edilen Fakültemizin Kuruluş Yılı Düzeltilmesi Kararı Hayırlı Olsun"

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, fakültelerinin logosunda yıllarca 1967 olarak görülen kuruluş tarihinin daha eskiye dayandığının kanıtlandığını belirterek, şöyle devam etti: "Ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı 2. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Tıphane-i Amire olarak açılan, daha sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane olan, daha sonra Darülfünun olan, 1933 üniversite reformu ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi olan ve 1967'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin iki ayrı fakülteye bölünmesi, ki bunlardan bir tanesi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, diğeri İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi. Ülkemizdeki en köklü, en eski, modern anlamda tıp eğitimi veren iki kurumundan bir tanesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi."

Gönen, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Türkiye’nin en önde gelen tıp fakültesi olduğunu belirttiği konuşmasında, "Geçtiğimiz yıl yapılan üniversite giriş sınavında İlk 200'den 27 öğrenci şu anda fakültemizin öğrencisi. Tıpta Uzmanlık Sınavı, ki tıbbiyeyi bitirince girilen önemli bir sınavdır; son açıklanan TUS sonuçlarına göre, Türkiye birincisi, ikincisi, üçüncüsü, dördüncüsü ve sekizincisi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin öğrencilerinin arasından çıktı. İlk 10'da 5 tane öğrencimiz var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi üniversite adaylarının tercih ettiği, tıp eğitiminde bir dünya markasıdır. Kanıtlarıyla ortaya konulan ve senatomuzca onaylanan kuruluş yılımızın düzeltilmesi kararının hayırlı olmasını temenni ediyorum.”  değerlendirmesinde bulundu.

"Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin Kuruluş Tarihinin 1827 Olarak Düzeltilmesine Dair Gerekçeli Teklif"e ulaşmak için tıklayınız.

Mühendislik Fakültesi 2019 Yılı Mezunları Diplomalarına Kavuştu

Rektör Prof. Dr. Nuri Aydın, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı ile Bir Araya Geldi

Sağlık Bilimleri Fakültesi 2018-2019 Öğretim Yılı Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

QNB Finansbank Avcılar Kampüs Şubesi Hizmete Girdi